Traditioneel baksteen Fiche

 • Aannemer
 • Voeg
  Zonder voeg
 • Plaatsing
  Met plaatser
 • Stijl
  Modern
 • Projectnaam
  Industriebouw, nieuwbouw kantoor, Heusden-Zolder
 • Projecttype
  Isolatieproject
  Nieuwbouw
 • Gebruikte baksteen
  Quartis

Traditioneel baksteen

In Heusden-Zolder ontwierp architectenbureau ILB architecten samen met algemeen aannemer Cordeel een distributie magazijn. De aannemer stelde een betonskeletstructuur voor. De bouwheer liep niet warm voor het uiterlijk van skeletbouw en koos voor een traditionele bakstenen gevel. De steen is Quartis, voegloos verwerkt.

Creatieve vrijheid dankzij E-Board systeem

De aannemer raadde aan om de verticale stroken met traditioneel metselwerk op te bouwen en de horizontale stroken met het E-Board systeem. Zo behield de architect zijn creatieve vrijheid.

Architect Bylois: “Dankzij een deel van de gevel met het E-Board systeem uit te werken, kregen we als architect meer vrijheid in de afwerking. We kozen om de terugliggende balken met een andere metselverband te ontwerpen”.

De architect koos voor de afwerking van de verticale lengtevlakken met een horizontaal wildverband. De horizontale balken zijn met een verticaal wildverband afgewerkt. Hierdoor lopen de stenen loodrecht op de langsrichting. De aannemer en architect waren na voltooiing van het project zeer lovend:

“Het verticale metselverband rond de horizontale verbindingsblokken werd vergemakkelijkt dankzij de flexibiliteit die het E-Board systeem toelaat. Dankzij de combinatie van horizontale en verticale verbanden konden we, als architect, meer dynamiek in de gevel van het kantoorgebouw brengen. ”

Een zoektocht naar kwaliteitsvolle architectuur

Over het concept achter dit gebouw heeft de architect een uitgesproken mening. Zo legt de architect uit:

“Vroeger was architectuur nooit vlak, maar zat deze vol inspringen. In elk gebouw sprong bijvoorbeeld wel een dorpel uit. De buitengevel bracht toen een ander verhaal dan hedendaagse gevels: deze zijn veel vlakker geworden. De afweging naar kwaliteitsvolle architectuur blijft altijd een zoektocht.”

Het kantoorgebouw te Heusden-Zolder is een mooi voorbeeld dat de voordelen van een samenwerking tussen het E-board systeem en traditioneel metselwerk toont.

Bekijk andere gerelateerde getuigenissen

St-Truiden, nieuwbouw, Hagen, zero
Nieuwbouw
Lees verder
Puur baksteen
Renovatie
Lees verder