Gevel in reliëf Fiche

 • Voeg
  Zonder voeg
 • Plaatsing
  Met plaatser
 • Stijl
  Modern
 • Projectnaam
  Renovatie, Tienen
 • Projecttype
  Isolatieproject
  Renovatieproject
 • Gebruikte baksteen
  Billund Wasserstrich

Gevel in reliëf

In Diepenbeek renoveerde architect Peter Van Impe deze landelijk gelegen woning. Hiervoor gebruikte hij het voegloze E-Board systeem in combinatie met de Billund steen. De steenstrips zijn in variërende diktes verlijmd.

De architect: “Het E-Board systeem biedt een leuke insteek naar het plaatsen van steenstrips in reliëf: de meerprijs zit enkel in de aankoopprijs van het bouwmateriaal. Je koopt nu éénmaal stenen van verschillende diktes. Daarnaast zijn er geen extra kosten op de verlijming van de steenstrippen met verschillende diktes. Vermits de kostprijs van het plaatsen niet zozeer stijgt t.o.v. het E-board systeem zonder reliëf, gaf dit idee veel opportuniteiten”.

Spel van schaduwen

“Pleister is een zeer vlak materiaal, een baksteen is dan weer wat ruwer. In dit project wilden we een stap verder gaan. Door het gebruik van reliëf in de gevel gaven we een extra dimensie aan het eerder banaal volume. Het zonlicht zorgt voor een spel van schaduwen op het bouwvolume, dat op elk uur van de dag varieert. Deze dimensie is niet realiseerbaar met alternatieve systemen zoals pleisterwerk. Het balkachtige volume breekt zo uit zijn traditionele dimensies.”

Een dergelijke gevel realiseren is een zeer moeilijk verhaal met traditioneel metselwerk. Dankzij de vlakke E-Board plaat kon de aannemer de steenstrips makkelijk verlijmen en met de dikte van steenstrips spelen. E-Board is ook een spaarzame oplossing met duurzame materialen.

E-Board als ideale bouwfysische oplossing

Het bestaande gebouw was nog niet geïsoleerd. De woning was in der tijd wel met een luchtspouw gebouwd. De architect koos om deze spouw te vullen met isolatie (PUR) om zo de te voorkomen dat er natuurlijke ventilatie achter de E-board afwerking zou ontstaan. De keuze van het E-Board systeem was de makkelijkste bouwtechnisch oplossing. Architect Van Impe:

“De keldermuren waren niet draagkrachtig genoeg om stalen startprofielen aan te monteren. Er kon ook geen extra betonnen fundering gegoten worden. Traditioneel metselwerk was niet mogelijk. E-Board was dé ideale oplossing, omdat dit systeem steunt op de achterliggende muur en geen te hoge installatiekosten heeft.”

Conclusie: Met het E-Board systeem kon men steenstrips in een variërend reliëf verlijmen. Zo kon de architect op een economisch verantwoorde manier een extra dimensie aan de woning geven.

Bekijk andere gerelateerde getuigenissen

buitengevelisolatie E-Board® ZERO gevelsteen Livorno voegloos
Bijna-energieneutraal
Bij veel projecten is het moeilijk om een evenwicht te vinden tussen ecologisch verantwoord en financiële haalbaarheid. Met E-Board® is dat gelukt.
Lees verder
buitengevelisolatie E-Board ZERO gevelsteen Carbon voegloos
Comfortgevoel
De kamers zijn sneller op temperatuur en koelen ook minder rap af.
Lees verder